top of page

Neutralisering

Italian Desserts Litter

Hvis du ikke har købt din kat for at have den som avlskat, så er det absolut tilrådeligt at få katten neutraliseret. At neutralisere en kat betyder, at man foretager et mindre indgreb under narkose, hvor man hos hankatten fjerner testiklerne og hos hunkatten fjerner livmoderen og æggestokkene. Normalvis siger man, at hunkatten bliver steriliseret og hankatten kastreret. Dog er det ikke helt korrekt. Faktisk bliver både hunkatte og hankatte kastreret ved den slags indgreb man laver,- og heldigvis, for hvis man kun steriliserede dem, så ville man ikke opleve de gavnlige effekter kastrationen har. Dvs. hunkattene ville stadig gå i løbetid, stresse, og endda måske strinte og ligeledes ville hankatte stadig strejfe efter damer, måske tabe sig pga. stress, strinte osv.
 

Hvorfor så neutralisere?
En hunkat der ikke er neutraliseret, vil blive kønsmoden når den er imellem 6-12 måneder gammel (der er dog set tilfælde med udsving begge veje mht. alder). Katten er polyøstral, det vil sige at den kommer i løbetid cirka hver måned fra januar til oktober, efter den er blevet kønsmoden, lige indtil den er blevet parret – eller neutraliseret. Indendørskatten kan dog være i løbetid med måneds mellemrum hele året, grundet den kunstige belysning.
Når en hunkat er i løbetid, så vil man typisk opleve, at den er enormt kælen, meget højlydt og kaldende. Nogle hunkatte spiser mindre og stresser rigtig meget i de dage løbetiden varer. En del hunkatte urinmarkerer også når de er i løbetid (noget som let kan blive en dårlig vane de også gør uden for deres løbetid)
Render ens hunkat frit, så kan man være ret sikker på, at den render ud og bliver parret af op til flere hankatte. Det er for nogle måske ikke særlig afskrækkende, men man skal huske på, at hvis man lader sin hunkat parre af en tilfældig hankat, så aner man reelt intet om hans temperament og heller intet om hvilke sygdomme hankatten bærer på, her tænker jeg både arvelige sygdomme, men absolut også sygdomme så som katteaids og katteleukæmi som dels smitter ved parring samt bid.
Man kan vælge, at benytte sig af P-piller i stedet for neutralisation, men det vil jeg på det kraftigste fraråde. Det er ikke en langsigtet og holdbar løsning, at have en kat på p-piller, da disse kan blive kastet op, og hunkatte som får p-piller i en længere periode, har meget stor risiko for at udvikle livmoderbetændelse og kræft i mælkekirtlerne. Samtidig er p-piller i det lange løb faktisk også en dyrere løsning end neutralisation er.

En hankat der ikke er neutraliseret, vil blive kønsmoden når den er imellem 6-10 måneder (der er også her tilfælde med udsving i alderen). En hankat som er blevet kønsmoden, er ofte meget territorial og den gør andre opmærksomme på dens territorie ved at strinte. Når en hankat strinter, så står han med bagparten imod det han strinter på, løftet hale og afsætter en lille mængde urin. Det kan være på vægge, døre, møbler, din seng – ja, alt han mener er en del af hans lille kongerige. Hankatte urin lugter ikke godt, tværtimod, det stinker. Desuden vil de fleste hankatte, når de ikke får lov til at parre, blive stressede, trave rundt og kalde på hunner og nogle af dem kan også blive aggressive overfor sin ejer.
Lader du ham rende frit, imens han er fertil, så udsætter du ham for risikoen for, at komme hjem med rigtig mange grimme sygdomme der smitter, enten ved seksuel kontakt eller bid. Og især bid er noget man skal tænke over. Fertile hankatte har et ret stort territorie og de slås gerne med nabolagets andre hankatte om territoriet og de hunner der er i området. Derudover strejfer de gerne langt efter hunner – lader sig styre af de naturlige drifter, og lever livet rigtig farligt i forhold til trafikken og andre katte.
Udover kræft i testiklerne har fertile hankatte også en øget risiko – i forhold til kastrerede katte – for at udvikle kræft i prostata.

På Kattehandel.dk ligger der desuden en interessant artikel med “Fup eller Fakta” om emnet.
 

Hvornår kan man neutralisere?
Nogle dyrlæger anbefaler en speciel alder eller vægt, før de vil foretage indgrebet. Det hænger dog mest sammen med, at de ikke alle sammen har udstyr eller ekspertisen til at foretage indgrebet på små killinger.
Der er dog store fordele ved tidlig neutralisering.
Først og fremmest, så har det vist sig, at killinger meget hurtigere kommer sig efter narkosen end ældre katte gør. Det er der en grund til. Når en kat skal ud af narkose, så nedbrydes narkosen 2 steder i kroppen – igennem leveren og igennem fedtvævet. Og killinger på 12 uger har mindre fedtvæv end en ældre kat og bla. derfor er det nemmere og hurtigere for en killing at komme sig over narkosen og være frisk igen.
Derudover giver det også meget mindre stress for en killing, at opdrætteren tager kuldet samlet ned og får neutraliseret og de så kan komme hjem i vante omgivelser imens de kommer sig over indgrebet og så bliver klar til et nyt liv hos de nye ejere.

Hos os bliver killingerne neutraliserede før de flytter, så i slipper for både besvær, bekymringer og udgiften til neutraliseringen og i kan blot læne jer tilbage og glæde jer til at få jeres lille nye familiemedlem hjem.

Kittens
Kittens
Kittens
bottom of page