top of page

Stamtavle

FIFe stamtavler

Man kan få masser af søde katte uden stamtavler, men ikke en racekat. For at kunne vurdere hvad man ønsker, så skal man kende forskellene.
 

Racekat
En racekat er en kat med en stamtavle. Det er din eneste, men også vigtigste garanti for, at den kat du har købt også er af en given race og derfor vil have et bestemt udseende og temperament.
Når en registreret opdrætter laver et kuld killinger, så skal ALLE killingerne registreres og have deres stamtavler. Der skal også medfølge en skreven kontrakt til hver enkelt killing sammen med stamtavlen som altid skal følge killingen, og vi registrerede opdrættere er desuden underlagt købeloven. Så skulle der ske katten noget og opdrætter ikke vil hjælpe så har du altid en klagemulighed, både til opdrætterens klub, men også til forbrugerklagenævnet.
Det er ikke stamtavlen der sætter prisen på katten, den koster faktisk kun 225 kr. Det der sætter prisen på katten er alt det “andet”. Her kan f.eks. nævnes forsikringer, medlemskab af klubber, dyrlægeudgifter, udstillinger, tests af avlskatte, indkøb af nye katte, parringsgebyrer, kvalitets foder til både missemødre samt killinger. Ud over det basale som kattegrus, legetøj og kradsetræer, så sørger vi også for, at kattene er fuldt vaccinerede, ormebehandlede, ID-mærkede og neutraliserede (kastrerede eller steriliserede) inden de flytter hjemme fra. Alt dette koster penge og det sætter prisen på katten. Ydermere skal man også huske på, at hvis man køber sin kat hos en registreret opdrætter, så er opdrætteren medlem af en forening hvor der foreligger love og etiske regler som skal følges. Der er både regler for sundhed og en skreven min. standard for hvordan vores dyr skal have det. Alt det ovenstående er i sidste ende din garanti for en sund og rask kat, og det er netop deri forskellen ligger. Selvfølgelig findes der formentlig opdrættere – også registrerede – som forsøger at omgå regler og som ikke har sin race og sine katte som 1. prioritet, men der er heldigvis rigtig langt imellem dem. Dog skal man altid være kritisk og ikke være bange for, at stille spørgsmål, besøge flere opdrættere og ikke købe kat et sted fra, hvor man ikke er 100% tilfreds med alt man oplever.


En papirløs “look a like”
Der bliver solgt rigtig mange “skovkatte uden stamtavler”. Disse katte koster typisk et sted imellem 2.000-3.000 kr og når du henter dem, så er der intet gjort ved dem. Dvs. forældredyrene er ikke sundhedstestede, hverken generelt eller for det der kaldes racespecifikke sygdomme. Og selvom den kat man køber måske ikke er raceren, så kan den bestemt godt være bærer af sygdomme – mange sygdomme. Derudover så risikerer man, at der er drevet rovdrift på missemoren, for ikke registrerede opdrættere skal nemlig ikke følge nogen regler, hverken mht. sundhed, etik eller moral. De kan lave alle de kuld som deres hunkatte kan “holde til” – og de gør det. Når du henter din kat sådan et sted, så påtager opdrætterne sig intet ansvar såfremt killingen viser sig at være syg, og der er ingen du kan klage til.
Du skal også selv tage killingen til dyrlægen, for at få den vaccineret 1. og 2. gang, ormebehandlet, sundhedsundersøgt, ID mærket og neutraliseret. Inden du har været denne tur igennem, har det – oveni killingens pris, kostet dig yderligere 2.000-2.500 kr. Dvs. faktisk samme pris som det os opdrættere typisk tager for vores kælekillinger. Forskellen er blot, at de 2.000-3.000 kr du betaler for killingen hos en ikke registreret opdrætter er ren fortjeneste, imens os registrerede opdrættere faktisk har brugt disse penge, og flere til, på de killinger som bliver jeres fremtidige familiemedlemmer og på at forbedre den race vi brænder for.

Kittens
DK Silverleaf's Jasper Hale
bottom of page